A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

A FreeCAD egy ingyenes, nyílt forráskódú, parametrikus 3D modellező eszköz, amely elsősorban 3D objektumok tervezésére lett fejlesztve. A FreeCAD nem egy tipikus CAD szoftver és nem is célja az AutoCAD-et helyettesíteni. A FreeCAD nem támogatja a DWG és DXF fájlokat, amelyek a CAD szoftverek alapértelmezett formátumai.

A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

Mi a FreeCAD?

A FreeCAD egy nyílt forráskódú, ingyenes, parametrikus 3D modellező szoftver. A FreeCAD letöltése ingyenes Linux, macOS és Windows operációs rendszerek esetén. Lehetőség van a szoftver funkcióinak Python programozási nyelv segítségével történő bővítésére.

A FreeCAD ingyenes, azonban sajnos nem alternatívája az AutoCAD szoftvernek. Az AutoCAD főképp 2D, 3D rajzok, tervek, vázlatok és koncepciók elkészítésére specializálódott, míg a FreeCAD egy általános parametrikus 3D modellező program, azok számára, akiknek 3D modellek megtekintéséhez és véleményezéshez nem áll rendelkezésre kereskedelmileg elérhető megoldás.

A FreeCAD megfelelő a szakembereknek?

Ez attól függ milyen szoftverre van szüksége. A FreeCAD egy kiváló eszköz, de nem a legideálisabb választás a tipikus 2D tervezéshez.

A FreeCAD olyan gépészmérnököknek lehet hasznos, akik SolidWorks-öt, vagy más parametrikus 3D szoftver használnak.
Professzionális 2D tervrajzokkal dolgozó mérnökök és építészek sajnos nem fogják hasznosnak találni a FreeCAD-et. E szakemberek általában olyan szoftverekkel dolgoznak, mint az AutoCAD, BricsCAD vagy a GstarCAD.

Mi a GstarCAD?

A GstarCAD az AutoCAD egyik legnépszerűbb alternatívája, köszönhetően többek között a minden szempontból magas szintű kompatibilitásuknak. A GstarCAD egy professzionális DWG kompatibilis CAD szoftver, amely támogatja a 32 és 64 bites Windows rendszereket egyaránt. Ebben a cikkben a GstarCAD fogalom is értelmezhető az AutoCAD helyett.

A FreeCAD nem alternatívája az AutoCAD-nek, működtetése pedig CAD specialistáknak is kihívást jelenthet.

Olvasson többet a GstarCAD-ről itt.

A GstarCAD, az AutoCAD és a FreeCAD összehasonlítása

 

1. Kompatibilitás – A FreeCAD támogatja a DWG fájlokat?

A DWG formátum közvetlenül nem támogatott a FreeCAD-ben: egy harmadik féltől származó konverter szükséges a DWG fájlok DXF-fé alakításához.

Ezzel szemben a GstarCAD független, intelligens tulajdonságokkal rendelkezik és magas szinten kompatibilis az AutoCAD-del – könnyűszerrel megnyit DWG fájlokat az R12 verziótól a legújabbig.

A GstarCAD támogatja a rajzok .dwg, .dws, .dwt, .dxf formátumú mentését. A FreeCAD csak egyetlen mentési formátummal rendelkezik – FreeCAD Document (.FCStd) névvel és kiterjesztéssel.

A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

2. A FreeCAD hasonlít az AutoCAD-hez?

A rövid válasz: nem. A FreeCAD egyáltalán nem hasonlít az AutoCAD-hez. A FreeCAD egy egyszerűsített CAD szoftver, a saját stílusával, speciális felületével, egyszerűsített funkcióival, komplex működésésvel, és így tovább; ezek mellett pedig számos funkció hiányzik, amire a tervezőknek szüksége lenne.A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

A GstarCAD nagy mértékben kompatibilis az AutoCAD-del, nemcsak barátságos felületet (és vonzó színtémákat) és ismerős (AutoCAD-hez hasonlító) működési módszereket alkalmaz, de számos olyan tulajdonság használatát lehetővé teszi, mint a DWG formátumok, betűtípusok, kitöltések, vonalstílusok.

A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

A GstarCAD számos lehetőséget biztosít a kívánt utasítás végrehajtására: a menüből, a paranccsor vagy parancsikonok segítségével egyaránt elérhetők a funkciók.

A FreeCAD nem teszi lehetővé parancsok bevitelét, és Önnek kell megtalálnia a keresett funkciót a menüben, amely csökkenti a munka hatékonyságát.

3. FreeCAD vs. AutoCAD funkciók

A GstarCAD nemcsak hogy az AutoCAD gazdag funkciókészletét biztosítja, hanem számos további innovatív, a munkahatékonyságot javító megoldást fejleszt. Ezek mellett az opciók részletei sokkal érthetőbbek és hasznosabbak. A FreeCAD az említett szoftverekkel szemben – egyszerűsített CAD szoftver lévén – csak néhány új tulajdonságot támogat.

A GstarCAD a felhasználók igényeihez igazítva számtalan funkciót módosított, valamint olyan speciális verziók is elérhetők, mint a GstarCAD Architecture és a GstarCAD Mechanical.

A GstarCAD Architecture egy építészeti és kivitelezési tervezésre fejlesztett professzionális CAD szoftver, széleskörű tervezési lehetőségekkel, könyvtáreszközökkel és 3D megjelenítéssel.

Bár a FreeCAD támogat néhány építészeti funkciót, ez nem teljesíti be a tervezők elvárásait.

Az új, innovatív elemek fejlesztése mellett a GstarCAD az alapfunkciókat is formálta az egyszerűbb műveleti lépések érdekében. Például a vonalak és görbék esetében is elérhetővé vált rajzolás közben a “szög” paraméter, amelynek nem csak az X-tengelyhez, hanem az előző vonalszakaszhoz viszonyított szögét is meg lehet adni; lehetőség nyílt koncentrikus körök és elforgatott téglalapok rajzolására; a forgatási parancs engedélyezi a többszörös másolást, ezáltal kiváltva a körkörös elrendezés funkciót; az útvonal menti elrendezés esetén pedig a paraméterek megadhatók a végponttól értelmezve is. Támogatja továbbá az “inverz lekerekítés” funkciót, amelyet a felhasználók nagy hányada örömmel fogadott.

Ezek az innovatív funkciók nagymértékben növelik az Ön rajzolási hatékonyságát.A FreeCAD alternatívája az AutoCAD-nek?

FreeCAD letöltése

Ez a szoftver ingyenesen elérhető, látogassa meg a FreeCAD letöltési oldalát. A jelenlegi stabil verzió a 0.19.3. A FreeCAD folyamatosan fejlődik, a közösség jóvoltából pedig tengernyi kiegészítő modul és makró érhető el.

Töltse le a FreeCAD-et ingyenesen itt:

Lépjen velünk kapcsolatba további FreeCAD információkért.

Konklúzió

Az összehasonlítást követően az alábbi következtetéseket vonhatjuk le: a GstarCAD messze fejlettebb kompatibilitás, funkcionalitás, és felhasználói tapasztalatok terén egyaránt. Bár a FreeCAD ingyenes, sokkal keveseb funkciót, bonyolultabb működést, inkompatibilis fájlformátumot kínál és nem képes kielégíteni a tervezők igényeit. A GstarCAD egyértelműen jobb választás professzionális 2D/3D tervezők – közülük is az AutoCAD felhasználói – számára.

Ha szüksége van egy AutoCAD alternatívára, próbálja ki a GstarCAD próbaverzióját. További információkért látogassa meg honlapunkat.