Ismerje meg, mik azok a DGN fájlok, és hogyan nyissa meg ezeket! Ebben a rövid útmutatóban a DGN fájlok mibenlétével kapcsolatban felmerülő kérdésekre kaphat választ. Először nézzük meg, hogy mik azok a CAD-fájlformátumok és milyenek léteznek.

Mik a CAD fájlformátumok?

A CAD fájlformátumok különböző kiterjesztésekkel menthető fájltípusok. Ahogyan a képfájlformátumok különböző kiterjesztésű fájltípusokat tartalmaznak, mint például JPEG, PNG, GIF, a főbb CAD fájlformátumok közé tartozik a DWG, DXF, DGN és még sok más: e különböző CAD-fájlformátumoknak megvannak a saját előnyeik és hátrányaik a CAD rajzok vagy CAD modellek tárolása szempontjából.

Mi a DGN fájl?

A számítógép segítette tervezés (CAD) számos iparág szerves részét képezi, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy részletes és pontos terveket és digitális modelleket készítsenek projektjeikhez. A CAD területén a DGN fájlformátumnak kiemelt jelentősége van. A DGN – ami a »Design« szóból ered – elsősorban a Bentley Systems MicroStation szoftveréhez kapcsolódó fájlformátum, de más CAD-alkalmazások is támogatják.

A DGN fájl egy bináris fájlformátum, amelyet 2D és 3D tervezési adatok tárolására használnak, beleértve a rajzokat, modelleket és egyéb geometriai ábrázolási módokat. Gyakran hasonlítják az AutoCAD DWG fájlformátumához, de a DGN fájlokat kifejezetten a Bentley MicroStation szoftveréhez társítják, amely az építészek, mérnökök és tervezők népszerű CAD-szoftvere.

A DGN fálj interoperabilis?

A DGN fájlok egyik figyelemre méltó jellemzője az interoperabilitás más CAD-szoftverekkel. Míg a MicroStation az elsődleges DGN-hez kapcsolódó szoftver, számos más CAD-alkalmazás képes a DGN-fájlok importálására és exportálására, elősegítve a különböző tervezőeszközöket használó szakemberek közötti együttműködést. Ez az átjárhatóság elősegíti a hatékonyságot és a rugalmasságot a multidiszciplináris projekteknél.

A MicroStation egy CAD szoftverplatform két- és háromdimenziós tervezéshez és rajzoláshoz, amelyet a Bentley Systems fejlesztett ki és forgalmaz, és amelyet az építészeti és mérnöki iparban használnak. https://www.bentley.com/software/microstation/.

A szoftver 2D/3D vektorgrafikus objektumokat és elemeket generál, és tartalmaz az épületinformációs modellezéshez (BIM) kapcsolódó funkciókat. https://en.wikipedia.org/wiki/MicroStation.

A jelenlegi verzió a MicroStation CONNECT Edition, amely 2024 januárjában jelent meg. https://www.bentley.com/software/microstation/.

A MicroStationt széles körben használják infrastrukturális projektek, például utak, hidak, épületek, vasutak és erőművek tervezésére. https://www.bentley.com/software/microstation/

Hogyan tudja megnyitni a GstarCAD a DGN fájlokat?

Nem, nincs szüksége MicroStationre a DGN fájlok megnyitásához. A DGN fájlokat a GstarCAD-ben is megnyithatja. A DGN fájlok a MicroStation (2D és 3D tervezéshez és rajzoláshoz használt CAD szoftverplatform) natív formátumai. A GstarCAD támogatja a DGN fájlok teljes körű kezelését és a kapcsolódó parancsokat, mint például a DGNIMPORT, DGNATTACH, DGNADJUST, DGNMAPING. A DGN fájlokat importálhatja és csatolhatja alaptervként a GstarCAD-ben, és beállíthatja tulajdonságaikat és megjelenésüket.

A DGN fájlokat megnyithatja a MicroStation alkalmazással. Ha nincs MicroStationje, a DGN fájlokat más CAD platformokon, például a GstarCAD vagy az AutoCAD segítségével is megnyithatja. A DGN fájlok kompatibilisek az AutoCAD és a GstarCAD programmal, így a DGN fájlokat könnyen megnyithatja a GstarCAD programban. Töltse le a GstarCAD ingyenes próbaverzióját, és próbálja ki a DGN fájlok megnyitását!

CAD fájlok importálása és exportálása

A GstarCAD az alábbi adatformátumokat támogatja.

Import: WMF, SAT, DGN, DWF, 3DS

Export: DWF, DWFX, WMF, SAT, STL, EPS, DXX, BMP.

Hogyan importáljon CAD-fájlokat a GstarCAD-be?

A GstarCAD támogatja a főbb fájlformátumokat, és a felhasználók más fájlformátumokból is importálhatnak adatokat az aktuális rajzba.

Mi a DGN fájl?

Hogyan exportáljon CAD fájlokat más formátumban?

GstarCAD supports major file formats that are also supported by other mainstream CAD software programs,

Mi a DGN fájl?

Általánosan felhasznált CAD fájlformátumok

A GstarCAD teljes mértékben kompatibilis a főbb CAD szoftverek adatformátumával, támogatja a legújabb DWG/DXF TM formátumot is.

Mi a DGN fájl?

.DWG fájl

A DWG fájl egy olyan fájlformátum, amely szorosan kapcsolódik a CAD (computer-aided design) szoftverekhez. A DWG elnevezés a rajz szóból ered, és a DWG fájlok 2D-s grafikákat és 3D-s modelleket egyaránt tartalmazhatnak.

.DXF file

A DXF a Drawing Exchange Format rövidítése, amely egy CAD adatfájlformátum, amelyet a rajzadatok CAD-szoftverek közötti megosztására terveztek.

Hogyan nyissa meg a DGN fájlokat AutoCAD-ben?

A GstarCAD-hez hasonlóan az AutoCAD is támogatja a DGN fájlformátumot, így a felhasználók zökkenőmentesen importálhatják és dolgozhatnak a Bentley MicroStation vagy más DGN-kompatibilis szoftverben készített rajzokat az AutoCAD környezetben.

A folyamat hasonló, csak kövesse ezeket a lépéseket:

  1. Indítsa el az AutoCAD programot, és lépjen a szalagmenü “Beszúrás” lapjára.
  2. Válassza ki a “DGN” lehetőséget az “Import” panelen.
  3. Az “Import DGN” párbeszédpanelben keresse meg a megnyitni kívánt DGN fájlt.
  4. Válassza ki a kívánt réteg-, méretarány- és egyéb beállításokat.
  5. Kattintson az “OK” gombra a DGN fájl AutoCAD-be történő importálásához.

Nyissa meg a DGN fájlokat a GstarCAD-del ma!

Fedezze fel a 2D rajzoláshoz és a DWG, DXG, DGN fájlok könnyed megnyitásához szükséges legjobb CAD szoftvermegoldást. Tapasztalja meg a zökkenőmentes átmenetet páratlan kompatibilitással. A GstarCAD 2024 segítségével nem kell alkalmazkodnia vagy megtanulnia egy új felületet, mivel az a hagyományos CAD szoftverek felületét biztosítja. Ismerje meg a CAD-alternatívák jövőjét, és tárja fel a lehetőségek világát.
A GstarCAD 2024 új funkciókkal és fejlesztésekkel jelent meg a teljesítmény, az API és a dinamikus bevitel tekintetében. Ebben a bejegyzésben további információkat talál arról, hogy a GstarCAD 2024 hogyan emeli a tervezést a következő szintre.

Töltse le a GstarCAD ingyenes próbaverzióját most!